Ensimmäiset viikot Aurinkorannikolla -mitä pitäisi hoitaa kuntoon

Olet viimein saapunut Aurinkorannikolle!

Espanja ei ole kuuluisa ripeästä toiminnasta. Tämä tulee vastaan ensimmäisten asioiden joukossa. Sinulla saattaa olla jo lupsakka käsitys siitä, että asioilla kestää Espanjassa, mutta tavaraudu siihen silti henkisesti. Silloin kun on kyseessä omien asioiden hoito ja haluaisi kaiken menevän ripeästi, todellisuus iskee. Se voi tehdä kipeää.

Jokin asia saattaa viivyttää toista asiaa ja kolmannen asian hoito riippuu kahdesta ensimmäisestä. Lumivyöry -efekti on valmis. Vai pitäisikö täällä Aurinkorannikolla puhua ennemminkin vaikka hyökyaalto -efektistä..? Ymmärrät kuitenkin.

Jotkin asiat on kuitenkin yksinkertaisemmin hoidettavissa ja listasin alle niistä tärkeimmät.

 

Pankkitili

Avaukseen tarvitsee vain passin ja suomalaisen osoitteen tai jo espanjalaisen osoitteen. Kirjoitin pankkitilin avauksesta tarkemmin: Espanjalaisen pankkitilin avaus Aurinkorannikolla.

 

Puhelinliittymä

Prepaid:n hankintaan tarvitsee vain passin/henkilökortin/ajokortin. Saa samantien. Lue lisää täältä.

 

NIE ja/tai Residenssia

NIE tarvitaan 3kk oleskelun jälkeen tai jos haluaa ennen sitä ostaa auton tai talon tai puhelinliittymän (prepaid:lla pärjää siihen saakka). Residenssin tarvitsee, jos aikoo asua pysyvästi Espanjassa ja siinä saa NIE -numeron samalla. Prosessissa voi kestää viikkoja. Tämä kannattaa laittaa asiointitoimiston kanssa vireille samantien. NIE -numeron hankinnan voi hoitaa myös Helsingissä ennen lähtöä.

 

Vuokrasopimus

Sopimuksen tekemiseen tarvitsee vain passin.

 

Sähkösopimus

Vuokrasopimuksen jälkeen hoidettavissa.

 

Nettisopimus

Vuokrasopimuksen jälkeen hoidettavissa. Lue lisää Wi-Fin hankinnasta täältä.

 

Auton rekisteröinti

Suomesta ajettu auto tarvitsee rekisteröidä vasta 6kk jälkeen. Espanjassa se on häilyvä käsite, koska saapumispäivä ei ole kuin saapujan tiedossa. Asia kannattaa kuitenkin hoitaa seuraavaan katsastukseen mennessä.

 

Lopputulema

Jos haet vakituisempaa asuntoa Aurinkorannikolta, kiertele useiden välittäjän kanssa asuntoja tai taloja. Älä tyydy vain yhteen välittäjään, koska täällä on paljon tyhjiä asuntoja ja taloja. Kun vastaan tulee sopivalta tuntuva -kannattaa varata se samantien tai se saattaa seuraavana päivänä olla jo mennyt. Voit lukea omasta kokemuksestani kirjoituksesta Ummikkona Espanjan vuokra-asuntomarkkinoilla.

Nauti ennen kaikkea elämästäsi uudessa ympäristössä! Syö ulkona, istu terasseilla, kuuntele kieltä ja sisäistä, että olet todellakin täällä! Hengittele rauhassa. Olet tehnyt valtavan työn. Onnittele itseäsi!

Jäikö jokin asia mietityttämään asioiden hoidossa?

2 COMMENTS

  1. Tiiba | 3rd maalis 17

    Mitä ovat NIE? Mistä kirjaimet tulee ja mikä ja missä on se asiointitoimisto mistä tämän saa?

Kirjoita kommenttisi

Your email address will not be published. Required fields are marked *