Sateen saartamana 7 päivää

Espanjan talvikauden sateet yllätti uudet tulokkaat. Meidät. Auringon lämmöstä haaveilleet muuttajat.

Oltiin juuri lastaamassa autoa väliaikaisen asunnon pihassa, kun alkoi tihkuttaa. Tottakai alkoi tihkuttaa. Ollaan tehty jokainen muuttomme sateessa joten se oli enemmän kuin odotettavissa.

No okei, ei ehkä odotettavissa Espanjan Aurinkorannikolla. Iho punoitti vieläkin muistuttaakseen, ettei ole ollut tarpeeksi aurinkorasvaa.

Saatiin kaikki enemmän tai vähemmän märkinä uuteen asuntoon. Eiköhän se sade kohta lakkaa, ajattelin. Ei. Ei lakannut.

Iltaisin toinen toistaan suuremmat jyrähtelyt värisytti sielua. Salamat kirkasti sekunnin murto-osiksi mustaa taivasta ja valot vilkahteli. Saatoi aivan kaatamalla. Koko ajan.

Uutisissa näytettiin katkenneita puita, rannalta näkynyt tornado mikä kieppui meren ja pilvien välissä, veden varaan jääneitä autoja ja kodeissa tapahtuneita vesivahinkoja. Yhdessä kodissa availtiin keittiön vetolaatikoita näyttääkseen miten ne olivat ääriään myöden veden peitossa. Tuhot oli uskomattomat.

Voit kurkata videon tornadosta täältä.

Luin lehdestä, että Andalusian maanviljelijöiden yhdistys koki sateen kuitenkin odotettuna ihmeenä. Maaseutu on ollut täällä pitkään kovan stressin alla kuivuuden vuoksi ja se on puolestaan aiheuttanut paljon vahinkoja (Euro Weekly, No. 1638).

Kaikkea kohtuudella olisi tietenkin hyväksi kaikelle. Onneksi saateet toi edes osalle myös hetken helpotusta. Vesivarannot ovat silti lähellä kriittistä rajaa eri tietolähteiden mukaan. Toivotaan parasta!

Pystyimme vain hämmentyneinä seuraamaan kaaosta uutisista. Välttelimme ulos astumista ja koitimme suojella terassin kalustoa parhaamme mukaan. Aika turhaan.

Viikon kestänyt sade ja harmaus toi kyllä muistoja Suomesta. Oli melkein kotoisaa, mutta auringon kaipaus kasvoi päivä päivältä.

Auringon jälleen paistaessa näytti siltä, että sateesta ei ollut tietoakaan. Kaikki oli taas hetkessä kuivaa ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta.

Luonto on kyllä uskomaton.

Vieläkin tuulee niin lujaa, että raollaan olevat ikkunat vinkuu ja öisin saattaa herätä kovaan ukkoseen. Rannikolla ajaessaan voi saada myös vesiryöpyn tuulilasiin, kun suuret laineet paukahtelee kiviseinämiä vasten.

Toivon ettei moni ole varannut juuri kuluvia viikkoja lomaviikoikseen Aurinkorannikolle. Nyt on paratiisitunnelma kaukana.

Kahvikuppi käteen. Viltin alla on hyvä.

Kirjoita kommenttisi

Your email address will not be published. Required fields are marked *