Aurinkorannikon Plastic Free Seas Worldwide

Merien kunto on ollut pitkään uutisissa. Monet ovat varmasti tietoisia suurista jätelautoista, joita meremme ovat täynnä ja miten eläimet menehtyvät sinne päätyvän muovin määrään. Voit katsoa YouTube -videon aiheesta täältä [ei herkimmille].

Olen myös lukenut Aurinkorannikon alueen uutisista viime viikkoina miten osa ruokakaupoista kuten Lidl ja Mercadona aikovat lopettaa muovipussien myynnin kassoilla. Vaihtoehtona tulee olemaan mm. paperikassit, mikä on todella hieno asia! Edistysaskelia!

Hyppäsin mukaan Plastic Free Seas Worldwide -toimintaan rakkaan mieheni mukana keväällä 2018. Hän oli ollut jo muutamia kertoja mukana tapahtumissa ja tunsi järjestäjän hyvin.

 

Vapaaehtoistyöni juuret

Olen ollut lukiosta lähtien jonkinmoisessa vapaaehtoistyössä mukana ja kohteet ovat vaihdelleet asuinpaikan mukaan. Viimeisin vapaaehtoistyö Suomessa ennen Espanjaan muuttoa oli Narsistien uhrien tuki ry:n toiminnassa tukiryhmän vetäjänä. Olihan se osaltaan rankkaa, mutta äärettömän palkitsevaa. Koulutukseni ja työtaustani antoivat myös hyvät eväät sekä asia on ollut pitkään lähellä sydäntäni. Lähdin kyseisestä ryhmästä haikeana, koska muutto Aurinkorannikolle oli jo kulman takana. Olisin niin halunnut jatkaa vielä upeiden ihmisten parissa.

 

Plastic Free Seas Worldwide

Toiminnan alkulähde on Craig Webb. Craig halusi toiminnan kautta saattaa ihmisten tietouteen jätteen määrän, jonka heitämme mereen joka vuosi. Craigin mukaan noin rekallinen jätettä heitetään mereen joka minuutti. Craigin missio on tuoda ihmiset yhteen, jotta voimme alkaa muuttaa asiaa. Mertemme tilanne on ihmisten tekemä ongelma ja eläimet maksavat siitä suurimman hinnan, sanoo Craig.

Voit lukea lisää Craig Webbin ylläpitämältä Plastic Free Seas Worldwide Facebook -sivulta.

Toiminta on saanut jo paljon huomiota maailmanlaajuisesti ja on hienoa olla mukana tekemässä hyvää mertemme eteen. On myös ihanaa konkreettisesti huomata miten paljon saamme aikaan pienelläkin porukalla!

 

Tapahtuman kulku

Rantojen puhdistuskerrat ovat olleet kuukausittain ja sijoittuneet lauantaiaamuihin alkaen klo 9.00-9.30 välisenä aikana. Kokoontumispaikalla on oltava aina hyvissä ajoin, koska sieltä lähdetään rantaan kun tapahtuma virallisesti alkaa ja kaikille on roskapussit jaettu.

Vapaaehtoisporukka hajaantuu rantaan nopeasti. Kaikki kävelevät omaa vauhtiaan samaan suuntaan hiekkarantaa tutkiskellen. Puhdistettava ranta-alue on kuvattu Facebook -tapahtumassa ja jokaiseen tapahtumaan on aina kaikki perheenjäsenet tervetulleita koiria myöten.

Roskia kerätään noin 1-1,5 tunnin ajan riippuen roskien määrästä, vapaaehtoisten määrästä ja alueen laajuudesta. Vapaaehtoisten porukka vaeltaa tiettyä rantakaistaa ja lopuksi samaa reittiä vesirajan tuntumassa takaisin tapahtumajärjestäjän autolle. Roskapussit punnitaan ja järjestäjä huolehtii niistä sen jälkeen. Ennätysmäärä jätettä kerättiin rannasta alkuvuonna 2018, jolloin määrä oli 80kg!

Roskien punnitsemisen ja ryhmäkuvausten jäkeen on aika nauttia virvoittavia läheisellä terassilla. Virvoitusjuomat ovat omakustanteiset ja valinta on vapaa. Vaikka kello olisi 11.30 lauantaiaamuna, suurin osa nauttii kylmää kaljaa ja viiniä auringonpaisteessa. Tietenkin, olemmehan Espanjassa!

Vapaaehtoisten porukka häviää viimeistään terassilta omia aikojaan halausten, poskipusujen ja käsien heilutusten saattelemana. Monet huikkaavat saapuvansa taas ensi kerran puhdistuspäivään. Miten mukavaa väkeä!

Jos haluat seuraavaan tapahtumaan mukaan, ilmoitat vain mukanaolosi Facebook -tapahtuman kautta, jotta järjestäjä tietää ottaa tarpeeksi roskapusseja mukaan. Sinulla tulee olla hanskat mukana ja kannattaa varautua vielä vesipulloon ja lippikseen, mutta muuta et tarvitse.

Otin videon viimekerrasta, jolloin saimme kasaan huimat 70kg. roskaa. Voit kurkata videon blogini Facebook -sivulta täältä.

Jos haluat levittää tärkeää tietoa asiasta niin tykkää Plastic Free Seas Worldwide:n Facebook -sivusta ja tulevista postauksista. Se auttaa jo paljon! Facebook -sivun kautta löydät tulevat puhdistuskerrat, jos haluat mukaan. Sivulla on kuvia myös aikaisemmista tapahtumista.

Vapaaehtoistoiminta tekee mielestäni niin paljon hyvää sekä omalle että muiden sielulle ja tässä tapauksessa luontokin kiittää!

 

Minkälainen vapaaehtoistyö sinua kiinnostaa tällä hetkellä?