Ensimmäinen loma Suomessa nosti tunteita

Yhtäkkiä istuin mökin rappusilla Suomessa kahvikuppi kourassa ja yritin saada ajatuksistani kiinni. Melkein kaksi vuotta oli hujahtanut Espanjassa ennen kuin olin varannut ensimmäiset lentoliput Suomeen.

Olin lomalla Suomessa. Outoa!

Lippuja varatessa olo oli innostunut ja mietteliäs. Mietin miltä Suomessa lomailu tuntuisi, näkisinkö asioita eri valossa, haluaisinko jäädä pidemmäksi aikaa vai haluaisinko juosta takaisin lentokentälle.

Ennen matkaani kaipaus läheisten näkemisestä kasvoi päivä päivältä. Kaipasin niitä pehmeitä halauksia, käsinkosketeltavaa lämpöä ja kahvihetkiä tutussa seurassa.

Vaikka verkon välityksellä kommunikointi on helppoa, ei se koskaan korvaa sitä tunnetta kun istuu toista vastapäätä. Kun kuuntelee miten toisella menee ja saa jaettua omaa elämää. Toisen läheisyydessä pystyy aistimaan pieniä vivahteita, ympäristön ääniä, tuoksuja ja tunnelmaa. 

KAROLIINA ESPANJASSA LOMALLA SUOMESSA (1).jpg

Niin paljon oli ehtinyt tapahtua kahden vuoden aikana.

Pelkäsin, että viikon loma Suomessa olisi liian lyhyt. Olin kuitenkin ollut kaukaa viisas ja listallani oli vain muutama kaupunki. Niistä yksi oli rauhallinen mökkikylä luonnon syleilyssä.

Oh, mökkeilyn ihanuus!

Mökillä vietettävää aikaa odotin kovasti ja olin varannut siihen useamman päivän.

 

Tyypillinen turvatarkastus

Lähtöpäivänä Malagan lentokentällä kaikki meni kohdallani kuten yleensä lentokentillä: turvalaite välähti punaiseksi ja piippasi jälleen. “Whoppaa!” huudahti turvatarkastaja leikkisästi ja ohjasi tutkittavaksi.

Turvatarkastaja kävi tuttuun tapaan vaatteita läpi, veteli paperilappua kämmenten päältä ja ohjasi asettamaan kengät erilliseen laitteeseen. Samaan aikaan yritin mielessäni laskea kertoja, jolloin laite ei olisi piipannut. Aina on jotain vaikka kelloja myöten heittelen kaikki hihnalle. 

Vannoin itselleni kädet levällään turvatarkastuksessa taas seistessäni, että seuraavalla kerralla marssin päättäväisesti uima-asu päällä turvalaitteen läpi. 

KAROLIINA ESPANJASSA - LOMA SUOMESSA (5).jpg


Suomen helppous vei mennessään

Päivänselviä asioita ei tule mietittyä kunnes ne ovat poissa. Asioiden hoitamisten kannalta kärkisijoille nousi nämä kolme.

Julkinen liikenne
Käytin ensimmäistä kertaa Helsinki-Vantaan lentokentän junayhteyttä. Se oli unelma! Julkinen liikenne kulki lomani aikana kuin ajatuksen voimalla: selkeät kyltit näyttivät oikeaan suuntaan, isot näytöt kertoivat aikataulut, kaikki oli ajoissa ja juna- sekä bussiliput olivat valmiina sähköpostissa. Olin niin kaivannut tätä selkeyttä.

Kieli
Huokaisin helpotuksesta jo lentokentällä havahtuessani siihen, että ymmärrän kaiken mitä ympärilläni puhutaan. Espanjan kieli on harjaantunut hieman paremmaksi muutamassa vuodessa, mutta mikä ihana keveys on kuulla niin paljon suomen kieltä. Asioiden hoitaminen oli niin paljon kevyempää.

Sähköinen asiointi
Olin ladannut useita mobiilisovelluksia puhelimeen ennen lähtöä ja loput reissun aikana. Tämän helppouden ja sähköisen asioinnin vuoksi uusin myös passini viikon loman aikana. Kävin valokuvaamossa Tampereella perjantaina ja hain passini R-kioskilta Turusta seuraavana tiistaina. Uskomatonta! Nopeuden ja helppouden lisäksi passin uusiminen Suomessa tuli myös huomattavasti edullisemmaksi kuin Espanjassa.
 

Uusi passi Suomesta Espanjan sijaan 

Otin selville, että passihakemus on tehtävä Espanjassa aina paikan päällä ja hakemusta varten on varattava aika etukäteen puhelimitse. Henkilökohtainen käynti on tehtävä esim. Suomen suurlähetystössä Madridissa tai Malagan kunniakonsulaatissa.

Passi on maksettava etukäteen kuten Suomessakin, mutta paikan päällä hakemusta tehdessä mukana on oltava kyseinen kuitti, vanha passi ja uusi passikuva, Espanjassa pysyvästi asuvien oleskelulupatodistus tai NIE-numerotodistus. Passin toimitus Espanjassa kestää tämän jälkeen noin 2-3 viikkoa. Lisätietoa täältä.

Hintaero
Passin uusiminen Espanjassa maksaa 140€. 1-2 viikon pikatoimituksella hinta on 160€ sekä lähetyskulut 7€ Madridista lähetettäessä molemmissa tapauksissa. Passin voi hakea myös itse Madridista, mutta 7€:n lähetyskulut rannikolle tuntuu huomattavasti helpommalta vaihtoehdolta.

Suomessa sain passin pikatoimituksella kuitenkin kahden arkipäivän sisällä, koska edellinen passi oli alle viisi vuotta vanha eikä käyntiä paikan päällä tarvittu. Maksoin passista pikatoimituksella 68€ sähköisellä hakemuksella ja valokuvaukseen meni 25€. 

Passin hinnaksi tuli Suomessa muutaman päivän pikatoimituksella 93€, Espanjassa hinta olisi kohonnut vähintään 167€ 1-2 viikon pikatoimituksella. 

 

Ajatuksia mökin rappusilta 

Istuin kauniina kesäpäivänä mökkimme rappusilla kahvikuppi kourassa. Olin istunut kyseisillä rappusilla niin monet kerrat vuosien varrella, erilaiset ajatukset seuranani.

Silmäni vaelteli pihan marjapensaissa ja mieleen nousi niin paljon asioita etten saanut yhdestäkään ensin kunnolla kiinni. 

KAROLIINA ESPANJASSA LOMA SUOMESSA.jpg
KAROLIINA ESPANJASSA - LOMA SUOMESSA (7).jpg
KAROLIINA ESPANJASSA - LOMA SUOMESSA (3).jpg

Oli outoa olla lomalla Suomessa.

Pääsin näkemään ja kokemaan upeita sekä harvinaisia kesäpäiviä. Tuntui että sain kokea lyhyessä ajassa ne parhaimmista parhaimmat asiat, jotka Suomi voi tarjota. Pääsin nauttimaan kaikista niistä asioista, joista olin haaveillut. 

Toki matkailu melkein missä tahansa tuottaa samankaltaisia kokemuksia: ei tarvitse ajatella miten elättäisi itsensä alueella, miten opiskelisi uuden kielen tai miten byrokratia toimii. Voi vain nauttia kyseisen maan parhaista puolista miettimättä sen pidemmälle. 

Oli kummallista huomata siinä mökin rappusilla miten hyvin asiat ovat menneet viimeisen kahden vuoden aikana. En olisi uskonut, että niin moni asia asettuisi uomiinsa Suomen ulkopuolella.

Alkutaivat rannikolle muuttaessa oli toki rankka, en koskaan kiellä sitä. Oli huolia asumisesta, tarvittavista asiakirjoista ja töistä. Mutta ensimmäisten kuukausien jälkeen ajatukset alkoivat kirkastua. Kun yksi asia toisensa jälkeen alkoi selvitä, olimme voiton puolella. 

Nyt on säännölliset työt, hiljainen vuokra-asunto ja oman asunnon etsintä käynnissä, on kaikki viralliset paperityöt tehty ja terveydenhoito kunnossa. Viihdymme erittäin hyvin, mutta emme koskaan ajatelleet etteikö niin olisi.
 

Paluutunnelmat

Lähtöpäivänä heitin käsimatkatavarat auton taakse ja vetäisin turvavyön ympärilleni. Oli aika palata takaisin lentokentälle. Takaisin kotiin.

Koitin jäsennellä ja sisäistää viikon tapahtumia samalla kun suomalaiset maisemat vaihtuivat lasin takana. Pää löi kuitenkin tyhjää.

KAROLIINA ESPANJASSA - LOMA SUOMESSA (9).jpg

Yritin hahmottaa, että matkustin ensimmäistä kertaa kotiin lentokentän turvatarkastuksen läpi.

Tuntui oudolta. 

Mitä lähemmäs lentokenttä tuli, sitä enemmän ja nopeammin halusin kuitenkin palata takaisin kotiin. Takaisin omiin ympyröihin, vuoristomaisemiin, kuumaan kesään ja makoisan kalaravintolan terassille ihmettelemään maailman menoa mieheni kanssa.

Vaikka Suomessa on tietyt asiat mielestäni todella hyvin ja kaipaan sieltä monia asioita ja ihmisiä, Suomi ei ole minulle nyt oikea paikka. Paikkani on tällä hetkellä edelleen täällä rannikolla.

Täällä minun on hyvä olla.