Alkutalven lämpö ja pimeys

Talvikuukausina turistit erottuvat räikeästi katukuvasta palmukuvioisissa shortseissaan ja rantakassiaan iloisesti heiluttaen. 

Syys-lokakuun vaihteessa olen pärjännyt vielä hyvin kesälipsukkailla ja t-paidoilla, mutta viimeistään marraskuun taitteessa asiat ovat muuttuneet. Näen tuohon aikaan suurimmat muutokset myös katukuvassa, jolloin paikalliset vetäisevät tikkitakit niskaan, pörrösaappaat jalkaan ja kietaisevat tyylikkäästi huivin kaulalleen.

Talvikuukausina pukeutuminen täällä on pitkälti maku- ja tuntokysymys!

Viime marraskuussa aamulämpötila oli noin +14c asteen korvilla ja päivälämpötila kohosi yhä yli +20c lämpöasteen. Iltaisin oli sen verran vilpsakkaa, että kahmaisin vähintään neuleen laukun yli roikkumaan illalliselle viilettäessäni vaikka monet varautuivat jo kevyeen takkiin. Pienemmissä kylissä oli haastavampaa nähdä eteensä alkuillasta pimeyden laskiessa, mutta usein jostain kajasti sen verran valoa, että pääsi eteenpäin.

Rannikon marraskuu muistuttaa minua Suomen elo-syyskuun vaihteesta: aamut ja illat ovat viileitä, mutta päivällä on yhä lämmin ja auringossa pärjää ilman neuleita. Ilmassa tuoksuu tuolloin kirpsakkuus ja tiedän talvikuukausien olevan nurkan takana.

Talvikuukausien alkumetreillä ilta alkoi hämärtää kuuden korvilla auringon hitaasti laskeutuessa, jolloin olikin illallisen aika. Ravintolat avasivat ovensa uudelleen illan tullen ja sulkivat puoliltaöin, kun ihmiset lipuivat hitaasti pimeään yöhön. Olen huomannut useiden ravintoloiden ilmoittavan sulkevansa "myöhään" sen tarkempaa kellonaikaa ilmoittamatta. 

Muistan vielä miten läträsin aurinkovoiteiden kanssa ensimmäisien talvikuukausien aikana vaikka myymälöissä soi jo joululaulut. Mietin silloin voiko olla mahdollista, että herkkä ihoni todella tarvitsee aurinkorasvaa täällä ympäri vuoden..?! Onneksi kyse oli kuitenkin ihon tottumisesta ja pikkuhiljaa aloin vedellä myös enemmän vaatteita suojakseni heti kun pieni viileä tuuli puhalsi.

Vinkkinä talven alkupuolella rannikolle matkaaville: jos tietää oman ihon olevan kovin herkkä niin kannattaa ehdottomasti käyttää aurinkorasvaa vielä vähintään marraskuussa päivän kuumimpina aikoina.

Mihin vuodenaikaan tykkäät itse reissata valoon ja lämpöön?