Miten pärjää Aurinkorannikon liikenteessä

Siirtyessäni ensimmäisiä kertoja ratin taakse Aurinkorannikon alueella sydämeni pamppaili ja kädet hikosivat. Varmistelin ajoasentoa. Kurkin kuolleisiin kulmiin ihan kuin sieltä hyökkäisi jokin yliluonnollinen. Oli kuitenkin ryhmityttävä pikkuteiltä muiden sekaan ilman armoa.

Minun oli voitettava kuolemanpelko rannikon liikennettä kohtaan pian muuttomme jälkeen. Asuimme kauempana palveluista ja bussipysäkille oli 40 minuutin kävelymatka. Ei hyvä.

Kesti kuukausia kunnnes sain itseni rauhoitettua ratin takana. Ensimmäisinä ajokertoina ei auttanut muu kuin hengitellä rauhallisesti ja ajatella, että kaikkeen totttuu. Niin ainakin itselleni valehtelin. 

KAROLIINA ESPANJASSA LIIKENNE.jpeg

Aurinkorannikon alueen liikenne on aivan oma maailmansa. Mikään liikennesääntö ei varsinaisesti tunnu pitävän paikkaansa vaan ne ovat enemmänkin suuntaa antavia ohjeistuksia ja joka toinen auto näyttää kolhiintuneen enemmän tai vähemmän hurjassa menossa. Siis sekaan vaan!

Olen käärinyt raudanlujat opit talteen ja tässä ne ovat. Näitä noudattamalla sujahtaa liikenteen sekaan suit-sait:

1.
Ole erityisen valppaana ajaessasi keskustan alueella. Eteesi saattaa hypätä jalankulkija lastenrattaiden kanssa puhelinta tuijottaen. Suojatie yleensä näkyy 10 metrin päässä, mutta sinne on jalankulkijan usein liian työlästä kävellä.

2.
Ajaessasi 80km./h ja ohittaessasi STOP-merkin takana olevan autoilijan saatat huomata hänen huitovan käsiään sinulle turhautuneena. Sinun olisi tässä tapauksessa pitänyt siirtyä ohituskaistalle ruuhkista riippumatta, jotta hän pääsee liikkeelle.

3.
Kun jalankulkijana olet aikeissa ylittää suojatietä yksisuuntaisella kadulla, katso molempiin suuntiin. Auto saattaa huristella väärään suuntaan, koska se on kätevämpi reitti hänelle.

4.
Jos huomaat tehneesi virheen liikenteessä, kuten olit ajaa jonkun päälle tai tukit liikenteen täysin, kaikki kuittaantuu yhdellä eleellä: nostamalla käsi reippaasti ylös vastapuolta tervehtien raikkaan hymyn kera. Vastapuoli usein toistaa eleen ja kaikki on silloin anteeksi annettu sekä unohdettu sekunneissa.

5.
Ei ole mikään häpeä ajaa 30km./h hitaammin kuin kaikki muut, koska ohituskaista on useimmiten olemassa. Jos sinulla ei ole kiire, niin turhan nopeaa rajoitusta ei tarvitse noudattaa.

6.
Isojen kauppakeskusten läheisyydessä on hyvin parkkitilaa joko kaupan ympärillä tai parkkihallissa. Parkkiruutujen viivoista ei kuitenkaan tarvitse välittää. Voit pysäköidä miten haluat. Suosituin tapa on peruspaikallinen tyyli: vinoparkkeeraus kahden autopaikan väliin. Pieni tönäisy on myös sallittua, jos toinen auto on parkkeerannut liian lähelle eikä suurempaa lommoa synny.

7.
Voit ladata puhelimeesi Telpark -mobiilisovelluksen, jolla näppärästi aloitat ja lopetat parkkeerauksen. Parkkipirkot skannaavat rekkarisi ja huomaavat, että maksu on kunnossa. Varaudu kuitenkin siihen, että palattuasi autolle ikkunassa on 100€:n sakkolappu. Mene silloin läheiselle maksumittarille ja näpytä sakkolapun tunnuskoodi. Maksa 7,50€ huomautus ja niele kiukkusi sekä vimmasi saada oikeutta kokemallesi vääryydelle. Voit turvata selustasi kirjoittamaan tuulilasiin isolla TELPARK, vaikka sovelluksen mukaan sitä ei tarvitse.

8.
Mikäli et löydä parkkipaikkaa tai et viitsi sitä etsiä, sinulla on toinen vaihtoehto. Voit piipahtaa liikkeessä pysäyttämällä auton mihin haluat. Laita kuitenkin hätävilkut päälle. Muut tiellä liikkujat joko odottavat takanasi tai yrittäjät pujahtaa ohi. Yksisuuntainen katu on hieman hankalampi paikka jolloin tööttäyksien äänet saattavat häiritä asiointiasi. Paremmat hätävilkkupaikat ovat liikenneympyröiden ulkoreunat sekä risteysten viivoitetut alueet. Jos aiheutat ruuhkan niin muista käyttää kohdassa 4. oppimaasi elettä!

 

 

Minkä näistä ohjeista muistat varmasti?