Sateen saartamana 7 päivää

Rannikon talvikauden sateet yllättivät meidät heti ensimmäisen talven alussa. Olimme haaveilleet pitkään auringon lämmöstä ja juuri lastaamassa autoa pidempiaikaisen asunnon pihassa, kun alkoi tihkuttaa. Tottakai alkoi tihkuttaa, koska olemme tehneet jokaisen muuttomme sateessa joten se oli enemmän kuin odotettavissa. No, ei ehkä odotettavissa Espanjan Aurinkorannikolla ja ihoni punoitti vieläkin muistuttaakseen etten ollut käyttänyt tarpeeksi aurinkorasvaa.

Saimme kaikki enemmän tai vähemmän märkinä uuteen asuntoon ja ajattelimme sateen kohta lakkaavan, koska EIHÄN TÄÄLLÄ VOI NIIN PALJOA SATAA. Ei se sade sitten alkannut, ei sitten millään. Iltaisin toinen toistaan suuremmat jyrähtelyt värisytti sielua ja salamat kirkasti sekunnin murto-osiksi mustaa taivasta huoneiston valojen vilkkuessa. Saatoi aivan kaatamalla. Koko ajan.

Uutisissa näytettiin katkenneita puita, veden varaan jääneitä autoja ja kodeissa tapahtuneita vesivahinkoja. Yhdessä kodissa availtiin jopa keittiön vetolaatikoita näyttääkseen miten ne olivat ääriään myöden veden peitossa. Tuhot olivat uskomattomat. Rannikolla oli nähty myös tornado mikä kieppui meren ja pilvien välissä ja voit kurkata videon täältä.

KAROLIINA ESPANJASSA SADE.jpeg

Luin lehdestä, että Andalusian maanviljelijöiden yhdistys koki sateen kuitenkin odotettuna ihmeenä. Maaseutu oli ollut täällä pitkään kovan stressin alla kuivuuden vuoksi ja se oli puolestaan aiheuttanut paljon vahinkoja (Euro Weekly, No. 1638). Kaikkea kohtuudella olisi tietenkin hyväksi kaikelle ja onneksi saateet toi edes osalle myös hetken helpotusta. Vesivarannot olivat silti lähellä kriittistä rajaa eri tietolähteiden mukaan.

Pystyimme vain hämmentyneinä seuraamaan kaaosta uutisista. Välttelimme ulos astumista ja koitimme suojella terassin kalustoa parhaamme mukaan, mutta aika turhaan. Viikon kestänyt sade ja harmaus toi kyllä muistoja Suomesta ja välillä oli melkein kotoisaa vaikka auringon kaipaus kasvoi päivä päivältä. Auringon jälleen paistaessa näytti siltä ettei sateesta ollut tietoakaan. Kaikki paikat olivat hetkessä kuivia ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta.

Luonto on kyllä uskomaton.

 

Oletko kohdannut suuria myrskyjä viime aikoina?