Yksinäinen joulu Aurinkorannikolla?

Joulu on ympärillämme. Kaikkialla tuntuu olevan joulumieltä, joulukoristeita ja joulumusiikkia. Joulu ei kuitenkaan ole kaikille juhlan aikaa, koska ympärillämme on paljon yksinäisyyttä myös Aurinkorannikolla. Aina ei tule  muistaneeksi, että yksinäisyyttä on myös monenlaista. Yksinäisyydessä elävä ei välttämättä elä yksin vaan parisuhteessa elävä voi kokea yksinäisyyttä siinä missä yksinkin asuva.

Grey-Christmas-4-e1501672050199.jpg

Jos koet yksinäisyyden olevan entistä enemmän läsnä tähän aikaan vuodesta, voit kokeilla seuraavia keinoja helpottaaksesi oloasi:

 

1. Hakeudu ihmisten ilmoille

Tämä voi tuntua vaikealta, jos ei tunne ketään omalta alueeltaan. Pienikin piipahdus esimerkiksi läheisessä ravintolassa tai kahvilassa voi kuitenkin nostaa mielialaa. Suomalaisista lehdistä löydät joulunajan menovinkit ja Facebook -ryhmien keskusteluihin ja joulunajan palveluiden mainoksiin kannattaa myös kiinnittää huomiota.

 

2. Ole yhteydessä läheiseen

Nykyinen teknologia mahdollistaa vaivattoman yhteydenpidon kaikkiin maailman kolkkiin. On turha ajatella olevansa vaivana juhlapyhinä, vaan kannattaa ottaa yhteyttä tuttuun henkilöön. Jos ei ole varma kehen, niin yleinen joulutervehdys vaikka sosiaalisessa mediassa auttaa lisäämään yhteenkuulumisen tunnetta.

 

3. Kirjoita tuntemuksesi ylös

Usein tunteiden kirjoittaminen ylös auttaa jäsentämään mistä asioista yksinäisyyden kokemus kumpuaa ja minkä haluaisi elämässä olevan toisin. Jos et ole aikaisemmin kirjoittanut tunteistasi, voit kokeilla seuraavaa hajoitusta: kirjoita taukoamatta 5 min. miettimättä sen enempää mitä paperille tulee. Anna kynän virrata. Voit aloittaa kirjoittamalla esimerkiksi mitä olet tehnyt kyseisenä päivänä tai mitä olisit halunnut tehdä. Lue kirjoituksesi vasta 5 min. umpeuduttua. Paperille ilmestyy usein syvimpiäkin ajatuksiasi, joita et ole ehkä tiennyt olevan olemassa.

 

4. Kokkaa juhlaillallinen

Vaikka viettäisit jouluaaton yksin, voit silti valmistaa itsellesi juhlaillallisen. Voit ostaa lempiruokia kaupasta, kattaa pöydän kauniisti, sytyttää kynttilöitä illan hämärtyessä ja syödä nautiskellen maukkaan aterian ja tehdä jouluaatosta näköisesi. Jotkut ovat kutsuneet myös puolituttujaan liittymään seuraan, jos ovat tienneet heidän viettävän jouluaaton yksin.

 

5. Apua netistä

Joskus yksinäisyys saattaa kouraista rinnasta pahemman kerran ja silloin on hyvä ottaa yhteyttä muihin. Verkon kautta voit olla yhteydessä tuntemuksistasi mm. keskustelupalstojen kautta:

 

Jos tuntuu ettei mikään edellä mainituista tuonut helpotusta yksinäisyyteen, on hyvä muistaa, että joulu kestää vain muutaman päivän. Arki palautuu ennalleen pyhien jälkeen ja voit miettiä minkälaista tukea toivoisit arkeesi. Ympärilläsi on varmasti paljon tukea, mutta sitäei aina tahdo nähdä. Monilla on myös suuri kynnys ottaa apua vastaan.

 

Miten yhteistä toimintaa toivoisit rannikolle?

HYVINVOINTIKaroliinaComment