Posts in MUUTTO ESPANJAAN
Mikä erottaa haaveilijat toteuttajista

Ymmärsin muuttoprosessin aikana vahvemmin sen, että kaikkea ei kannata jättää taakseen silloin kun on onneton ja etsii nopeaa muutosta elämään eikä onnellisuutta muulloinkaan kannattaisi etsiä itsensä ulkopuolelta. Ulkopuoliset asiat toki lisäävät hyvinvointia, mutta ympäristö ei ole kaikki kaikessa.

Ensin pitäisi löytää tasapaino nykyisessä elämässä, koska vasta sen jälkeen on parempi tehdä radikaalimpia ratkaisuja. Jos lähtee sydän murtuneena tai taloudellisessa ahdingossa etsimään parempaa elämää auringon alta niin suurella todennäköisyydellä pettyy pahasti ja asiat menevät yhä huonompaan suuntaan. 

Meillä oli onneksi ennen muuttoa hyvä tilanne ja olimme siitä kiitollisia. Olimmet molemmat terveitä työssäkäyviä aikuisia ja halusimme hieman extraa elämäämme. Halusimme toteuttaa haavemme ulkomailla asumisesta ja siellä työskentelemisestä sekä toivoimme enemmän valoa ja lämpöä ympärillemme.

Uskon, että kaikilla rannikolle muuttaneilla ja osan vuodesta täällä asuvilla on ollut oma suunnitelma siitä miten haluaa asioiden menevän. Suunnitelma siitä miten pärjää, mitä kautta asioitaan hoitaa ja kuka niissä auttaa. Tuskin kukaan on lähtenyt Suomesta tuhat euroa takataskussa ja henkseleitä paukutellen Espanjaan ja stressittömästi elättänyt itsensä saapumispäivästä lähtien. Voi, se olisikin mukavaa!

Ne jotka ovat tehneet päätöksen rannikolle muuttamisesta ovat varmasti kuulleet kysymyksiä siitä miten itsensä elättää. Se on toki looginen kysymys ja sitä on hyvä miettiä, mutta ne jotka ovat muuttamassa tosissaan, ovat pohtineet tuhat ja yksi vaihtoehtoa. Näistä omista suunnitelmista harvempi kuitenkaan puhuu muille kuin lähipiirilleen eikä tarvitsekaan puhua. Monet kertovat suunnitelmistaan uteliaille ympäripyöreästi vaikka taustalla olisi vuosien harkinta- ja muuttoprojekti, koska kenenkään taloudellinen tilanne ei kuulu muille.

Kukaan ei voi myöskään kopioida täysin toisen muuttosuunnitelmaa, koska jokaisen elämäntilanne ja -kokemukset ovat erilaiset. Tämän takia jokainen tarvitsee oman suunnitelman ja sen tekeminen vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Olen huomannut, että valitettavan monet jämähtävät tähän vaiheeseen, koska muutto ulkomaille ei ole prosessi, joka olisi helppo ja nopea. 

Nykyisin monet tuntuvat haluavan "kaikki tänne nopeasti ja helposti" ilman, että asioiden eteen jaksaisi nähdä vaivaa. Tämä on mielestäni yksi asia mikä erottaa rannikoille haaveilevat toteuttajista. Jotkut tuntuvat ottavan vastaan minkä tahansa työpaikan rannikolta vain päästäkseen tänne ja huomaavat puolen vuoden sisällä miten haastavaa monet asiat ovat. Silloin on taas uuden valinnan aika ja monille se tuntuu olevan kysymys siitä miten saisi äkkiä tyydytettyä epätyydyttävän olon. Osa pakkaa kimpsunsa ja muuttaa takaisin Suomeen ja osa päättää viimein täällä, että asioille on annettava aikaa. He ovat niitä jotka pärjäävät, koska he ovat valmiita tekemään töitä ja näkevät tuloksia tulevaisuudessa.

Mitkä ovat ensimmäiset asiat mitä mietit rannikolle muuttamisesta?